Verbeeld GOUD!
(Tijdschrift voor Coaching, februari 2010)

Verbeeld goud
Mark Tuitert won voor de tweede keer goud! Voorafgaande aan zijn rit van de 1500 meter op de Olympische Spelen, laat Marc in een interview (zie bovenstaand filmpje) zien hoe hij deze rit zou gaan rijden en nummer 1 wordt. Heel precies visualiseert hij, met behulp van de interviewer, hoe hij de finish zal bereiken. Hij visualiseert zijn gedrag, gevoel en gedachten tijdens die rit. Door deze visualisatie is hij zichzelf aan het programmeren. Via taal prent hij zijn doel in de hersenen en wordt zich nog meer bewust hoe hij het gaat doen. Ook wel Neuro Linguïstisch Programmeren genoemd. Het blijkt een zeer effectief coachingsinstument welke door mentalcoaches wordt toegepast bij clienten die iets ‘moeten’ presteren of willen bereiken.

De kracht van de verbeelding
De kunst van visualisatie zit hem in de verbeelding van het ideale resultaat, situatie of droom die je wilt bereiken. Je hersenen alvast laten zien wat en hoe je het wilt. Door je zo precies mogelijk te focussen op je ideale resultaat beweeg je er als het ware vanzelf naar toe. Omschrijf wat je doet, met wie en hoe je het doet. Om de droom zo actueel en realistisch mogelijk te maken helpt het om in de tegenwoordige tijd en in de ik-vorm te praten.

Spreek je wens uit in HOE je het wil in plaats van HOE je het NIET wilt. Hersenen doen namelijk niets met ontkenning zoals het woordje ‘niet’. Voorbeeld: Als ik tegen mezelf zeg: “Oh, als ik de bal maar niet in het net sla”, sla ik hem er prompt in. Ik heb dan al een bal in het net gevisualiseerd en beweeg er dan vanzelf naar toe.

Wanneer ik nu een ‘strakke bal over het net’ visualiseer, wordt ik al een beetje opgewonden. Mijn hart gaat daardoor sneller kloppen waardoor er weer meer zuurstof door mijn spieren en naar mijn hersenen gepompt wordt. Meer zuurstof in de hersenen zorgt ervoor dat ik gericht kan denken. Meer zuurstof in de spieren zorgt ervoor dat ik krachtig kan slaan. Et voilà, ‘strak over het net’! Een mooi voorbeeld van hoe je lichaam zowel fysiologisch als hormonaal anticipeert op je verbeelding. (zie artikel “Hormonaal gedreven bestuurder” op mijn website).

Maakbaar geluk
Het creëren van het ideale resultaat, droom of geluk kan voor een groot deel door het visualiseren daarvan bewerkstelligd worden. Maar een ander deel wordt mede bepaald door het plaatsvinden daarvan op de juiste tijd en op de juiste plaats. Het klopt en past precies allemaal op het juiste moment.
Dus een substantieel deel van je geluk kan je maken of pakken maar soms valt geluk je gewoon toe!

Sabine Overtoom
RegisterCoach®


Mental Business